Winter animal round op texel 2013

een verslag door Ed B. te A.

3D Texel, gehouden op 16 en 17 februari 2013.

Ook dit jaar hadden bijna twintig Achillesleden zich aan gemeld voor deze 3D. Een aantal veteranen met twee jongere leden waren vrijdag al aan gekomen, de rest had zaterdagochtend vroeg de boot gepakt. Mede door het knappe weer heerste er een soort vakantie stemming bij het eerste groepje. Bij de huisjes aan gekomen rustig de koffertjes uitpakken en vervolgens werd De Koog tijdelijk onveilig gemaakt. Voldoende souvenirwinkeltjes dus de dames konden hun lol op. Enige heren gaven er de voorkeur aan alvast een wedstrijdbespreking te houden, wat ook heel goed lukte. Hierna weer terug naar ons tijdelijke vakantieadres. De jongedame die bij ons in het huisje zat bleek over buitengewone culinaire gaven te beschikken, dus ruim een uurtje later zaten we zeer voldaan en hoogst prettig onderuit gezakt de eerste dag te evalueren. Wel op tijd te bed, want de volgende dag zou ons het een en ander te wachten staan. Het werd wel een nacht met allerlei bijzondere geluiden, maar de vreemde omgeving en een vreemd bed waren hier voornamelijk de oorzaak van.

Stacks Image 1412
Stacks Image 1414
Stacks Image 1444
De zaterdag om 09.15 uur melde we ons aan bij het schietterrein. Eerst diverse bekende andere schutters begroeten, wat altijd heel gezellig is. Bij de inschrijftafel ging er van alles mis. De oorspronkelijke baanindeling was helemaal veranderd, zodat iedereen goed moest vragen in welke ploeg zij of hij zat. Uiteindelijk kwam het gelukkig goed en klokslag tien uur kon er geschoten worden. De eerste dag hadden we een vriendelijk parcours. Alle 36 doelen waren wel te doen, ook voor beginnende schutters en mensen die voor de eerste keer aan een 3D mee deden. Ook het weer zat 100% mee. De baan was verdeeld in drie lussen van twaalf doelen, zodat we ook tweemaal langs der catering kwamen. Dit jaar niet zoveel doelen in de duinen, wat niemand erg vond. Op de koude en gure rot wind van vorig jaar zat niemand te wachten. Even na vieren vlogen de laatste pijlen richting het doel en een uurtje later kon worden over gegaan tot de prijsuitreiking. Vele winnaars in diverse categorieën en op eens hoorde we een bekende naam; Jan de Goede! Wij allemaal super trots, Jan nog het meest, dat er toch nog een Achilles lid in de prijzen zat. Gefeliciteerd Jan! Even later waren de aspirantjes aan de beurt. En nogmaals werd er iemand van Achilles naar voren geroepen. Jawel, het was Nick van Schagen, de kleinzoon van Berend en Gudrun. Van al die aspirant schutters waren de 350 punten van Nick voldoende voor een 1e plek. En met fonkelende ogen en rode wangetjes mocht ook Nick diverse felicitaties in ontvangst nemen. Hartstikke goed gedaan Nick! En met nog enige prijzen te vergeven en we eigenlijk het terrein wilden verlaten, hoorde we nogmaals een bekende naam: Jan van Hal met 14 punten!. Alle Achilles leden keken elkaar aan en schoten toen hartelijk in de lach. Jan, die thuis met spit in bed lag en dus niet had mee gedaan, was in de prijzen gevallen! Wat moet die man toch over bijzondere krachten beschikken. Frank ging maar even naar de organisator toe en legde hem heel zachtjes uit dat hier sprake was van een vergissing. Deze blunder van de organisatie was groot, maar de hilariteit rondom was nog veel groter. Wat hebben we gelachen!
Stacks Image 1439
Stacks Image 1442
Stacks Image 1446
Stacks Image 1448
Ook op de zondag waren er weer enige organisatorische foutjes. Sommige teams bestonden uit drie schutters en andere weer uit negen. Het duurde even voor dit was recht gezet en even na tienen kon ook deze tweede dag van start gaan. Het parcours was nog steeds vriendelijk, doch nu zaten er een paar gemene doelen tussen. Hier en daar zaten de takken en het struikgewas zodanig in de weg, dat je geen andere keuze had dan om er dwars door heen te schieten. Met het gevolg dat soms de pijlen heel lelijk op een tak of een boom afketste en alle kanten opvlogen. Onnodige schade en pijlenverlies dus.

Tot grote spijt van hemzelf maar ook van vele andere schutters, moest vriend Pim de wedstrijd voortijdig staken. De krampen in zijn hand waren van dien aard dat hij onmogelijk nog een pijl kon afschieten. Deze altijd goedlachse kanjer met zijn bijzondere stemgeluid liet zich niet kennen. Gauw zijn spulletjes opgeruimd en hij voegde zich weer bij zijn team, alwaar hij zijn teamgenoten van goede raad kon voorzien. Geen medaille voor Pim vandaag, maar voor vele schutters was hij toch een stille winnaar. Voor de rest verliep ook deze dag heel ongedwongen. De organisatie had een strak tijdschema waar aan redelijk werd gehouden.
Stacks Image 1430
Stacks Image 1456
Stacks Image 1458
Stacks Image 1433
Stacks Image 1454


Ook vandaag kon op tijd tot de prijsuitreiking worden over gegaan. Wederom waren er prijzen voor Jan de Goede en Nick maar nu was er op het ereschavot ook een plaats gereserveerd voor Jan van de Meulen! En deze drie toppers hadden net een fotosessie achter de rug, toen er nogmaals een bekende naam werd omgeroepen; Anneloes van Nieuwkoop. Fantastisch! Wat een leuk gezicht was het dat deze enigszins verlegen jongedame ook vol trots en met een blozend gezicht haar medaille in ontvangst mocht nemen. Achilles heeft er een volwaardig nieuw lid bij. Het betekende echter ook dat de fotosessie nu moest worden over gedaan, doch nu met vier trotse winnaars. Nauwelijks waren ook deze foto’s genomen toen we weer wat bekends horen: Frank Rose! Jullie raden het al; het werd een drievoudige fotosessie. Toen was het echt gebeurd. De meeste Achilles leden gingen weer huiswaarts, sommige bleven nog een nachtje. Al met al kan er over een geslaagd weekend worden gesproken.
Resumé; dit weekend heeft bewezen dat wedstrijd schieten echt voor iedereen kan. Ruim 200 schutters van 40 verschillende verenigingen en Achilles vijf maal in de prijzen. Dat is meer dan goed. Complimenten aan Jan de G, Frank, Jan van de M, Nick en Anneloes. Vooral deze laatste twee hebben bewezen dat ze als beginnende wedstrijdschutters niet voor de anderen onder doen. Dank aan alle andere Achilles schutters dat ze dit weekend zo gezellig hebben laten verlopen. Ik heb erg genoten!

Ed.

Stacks Image 1462
Stacks Image 1465
Stacks Image 1469
Stacks Image 1467