York and Hereford bij Achilles.


Deze Engelse wedstrijd is geschoten op zondag 2 juni. De afstanden zijn voor de York, heren, 100,80 en 60 yard. De Hereford, dames, schieten op 80, 60 en 50 yard. Ook wordt de Engelse telling gehanteerd, dat is per kleur, dus wit=1, zwart=3, blauw=5, rood=7 en geel=9. Het aantal pijlen dat geschoten wordt is 72 op de eerste afstand, 48 op de tweede afstand en 24 op de laatste afstand, met voorafgaande een serie van 6 proefpijlen. Omdat 150 pijlen een flink aantal is start de wedstrijd al om 09.30 uur.

Op zaterdagmorgen is het voorbereidende werk al gedaan. Ed, Joep en Martin zijn weer druk bezig geweest met het plaatsen van de lijnen, bokken etc.
Maar dan de zondag, wat een stralende dag. Veel zon, maar daarbij wel een dwarrel wind die de schutters soms deerlijk hinderden. Een twintigtal schutters hadden zich ingeschreven voor deze mooie wedstrijd. Voor zover ons bekend wordt deze leuke wedstrijd alleen bij Achilles geschoten en telt mee voor het kampioenschap van de NVVTH.
De eerste schutters melden zich om kwart voor negen. Na een heerlijk kopje koffie verzorgd door Gabie, melden bij de wedstrijdleider Ed Buysman.

Het is een gezellige wedstrijd met de traditionele handboogschutters. Halverwege de eerste serie van 72 pijlen even een korte break voor een verfrissing. Na deze korte onderbreking het restant van de eerste serie van 72 pijlen geschoten.

Hierna volgde weer een pauze, het werd tijd om het inwendige van de mens te voorzien van voedsel. In de kantine waren Gabie en Joep druk in de weer om alle schutters te voorzien van een hapje en een drankje. De broodjes ham, kaas, frikadel en kroket, gingen er goed in. Ondertussen werd buiten de baan aangepast aan de volgende afstand door de schietlijn 20 yard te verplaatsen.

Om kwart voor één start van de tweede serie pijlen. Omdat het aantal te schieten pijlen, (48 stuks,) en ook de afstand minder was, ging deze serie lekker vlot. Na de tweede serie wederom de schietlijn verplaatsen met 20 yard en voor de dames ookde doelpakken, dit voor de laatste 24 pijlen.

Zo tegen half drie kom de wedstrijdleider het laatste fluitsignaal geven! Hierna kon hij de scores gaan berekenen. Buiten werd de baan opgeruimd waarna een verfrissing op zijn plaats was. Vermelden waard; er was één jeugdige schutter die buiten mededinging mee heeft geschoten, hij heeft bij de dames, de 150 pijlen meegeschoten. En……soms nog beter dan zijn oma! Nick Schagen, goed gedaan!

Stacks Image 283
Inmiddels had Ed de uitslagen gereed, hier het resultaat van een geslaagde dag!

Bij de Barebow eindigde Frank met de meeste treffers op de eerste plaats, Jan v/d Meulen is tweede geworden en Hans Zwart is op de derde plaats geëindigd.

Bij de dames traditioneel eindigde Judith Posch met de meeste treffers op de eerste plaats, gevolg door Annemiek van Santen met de meeste punten op de tweede plaats en Edmée Boerrigter met het meeste goud als derde.

Bij de heren traditioneel eindigde Ernie Breuer meeste treffers als eerste, Jan de Goede als tweede met de meeste punten en Wim Verhoeven is derde geworden met het meeste goud

De prijzen voor het “mooiste goud” waren voor de York met 3.8mm. voor Frank Rose en bij de Hereford voor Edmée Boerrigter met 3.7 mm..

Na de uitreiking van de prijzen bedankte de wedstrijdleider iedereen die geholpen om de dag te laten slagen.

Waren er nog bijzonderheden die dag? Behalve dat 5 maal het vlaggetje eraf is geschoten, dat 4 maal een poot werd geraakt, dat er een pijl zoek was, maar toch niet! Nee, er waren geen bijzonderheden vandaag.

=> de uitslag <= en => de foto's <=

Allemaal bedankt en tot volgend jaar!