Geschiedenis van het boogschieten


De pijl en boog is waarschijnlijk één der oudste wapens, die de mensheid kent. Reeds in de prehistorie gebruikte de mens dit wapen om zich te verdedigen en zich te voorzien van voedsel. Diverse rotsgravures en schilderingen, o.a. te vinden in Zuid-Frankrijk en Spanje getuigen van het bestaan van pijl en boog. De pijl en boog wordt nog steeds gebruikt voor de jacht en als wapen. Tegenwoordig ontwikkelt de handboogsport zich meer als wedstrijdsport. Nadat vuurwapens hun intrede deden, is het schieten van pijl en boog meer een aangelegenheid geworden van schutterijen en schuttersgilden. De handboogsport als moderne wedstrijdsport ontwikkelde zich voor het eerst sterk in Engeland. Tegen het einde van de 18
e eeuw werden daar al wedstrijden gehouden. Tussen die beginjaren en nu is er wel één en ander veranderd. Nu zijn er enige honderdduizenden handboogschutters verdeelt over bijna 100 landen, aangesloten bij de overkoepelende organisatie de FITA (de Fédération Internationale de Tir à l'arc)

fedlogo
Materiaal:

Veel pijlen en bogen zijn gelukkig bewaard gebleven en kunnen we dan ook vinden in diverse musea over de gehele wereld. Doordat ze bewaard zijn gebleven kunnen we ook iets meer vertellen over het materiaal die door de eeuwen heen gebruikt is. Zo zijn er bogen welke gemaakt zijn van o.a. bamboe, hout, walvisbeen, hoorn en metaal. De pijlen waren vaak gemaakt van hout, riet en been. De pijlpunten, hout, steen, bamboe, ivoor, visschubben, glas en ijzer. Voor de pees waren veel gebruikte materialen stengels, rotan, leer, dierenhuid, vezels en darm. De hedendaagse bogen bestaan veelal uit een samenstelling van moderne materialen, aluminium, houtglasvezel, houtkoolstofvezel en keramiekkoolstofvezel. De pijlen zijn van hout, fiberglas, metaallegering (aluminium), glasvezelcarbon en aluminium-glasvezel-carbon. De pees wordt tegenwoordig onder andere gemaakt van moderne materialen als Dacron of Fast-Flight. De ontwikkeling deze materialen staat niet stil, met als doel hiervan een steeds betere energie overdracht te krijgen.
In de toekomst kunt u op onze website meer technische informatie vinden over samenstelling en afstelling van gebruikte materialen, zoals recurve bogen, compound bogen, houten bogen in allerlei uitvoeringen etc.