York en Hereford 2023

YORK & HEREFORD 16 JULI 2023

Het beloofde deze zondag een wedstrijd met een stevige wind te worden, die volgens de verwachtingen in de middag zou minderen. Ook werd er weinig regen voorspeld.
Het pakte helaas iets anders uit, de stevige wind, windkracht 7 beaufort bleef aanhouden tot in de middag en zwakte daarna wel wat af. Er viel weliswaar niet veel regen, maar enkele keren moest er toch geschuild worden voor stevige, maar korte hoosbuien.

Om ongeveer 9.30 uur werd de wedstrijd gestart met 17 schutters, dit na drie afmeldingen.
Voor de nieuwe wedstrijdcommissie van Achilles was dit een vuurdoop, maar alles liep op rolletjes, zeker voor de nieuwe verrijdbare bokken. Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat een traditionele Engelse wedstrijd werd verschoten met zowel traditionele historische bogen als niet-historische bogen. Voorwaarde was wel dat de niet-historische bogen geheel uit hout moesten bestaan, maar wel glasfiber gelamineerd mochten zijn.

Aan de meet verschenen 3 deelnemers van de Eilandschutters, 2 deelnemers van de Voltreffers, 1 deelnemer van Artemis 79 en 1 deelnemer van HBS Almere en 10 deelnemers van Achilles. Jammer genoeg mochten wij geen jeugdige deelnemers verwachten voor de Bristol III.

Bij de prijsuitreiking, (maar ook al tijdens de wedstrijd), bleek dat niet alle deelnemers op de hoogte waren van de reglementen die voor deze wedstrijd gelden, het betrof engelse telling:
·         Engelse telling: 9, 7, 5, 3, 1
·         eerste prijs: meeste treffers
·         tweede prijs: meeste punten
·         derde prijs: meeste goud (meeste treffers in het geel)

Lastigste was wel dat wie een prijs had gewonnen, geen tweede of derde prijs kon winnen, ook al had deze schutter zowel de meeste treffers, de meeste punten als het meeste goud. Dan kan het zomaar gebeuren dat een schutter die voor het eerst aan een York en Hereford meedoet en niets verwacht had, toch in de prijzen viel.

Voor de wedstrijdcommissie was dit wel even een leermomentje. Desondanks was het een bijzonder gezellige wedstrijd en werd deze zeer gewaardeerd ondanks de harde wind en de enkele korte maar rake stortbuien.

De volgende wedstrijd, de Short Metric, staat gepland voor 15 oktober 2023.
Ook dit is een een Engelse wedstrijd, maar met afstanden in meters en niet in yards….

Alle. (van de wedstrijdleiding).